Previous Next
Κλινική Δερματολογία - Παιδοδερματολογία Κοσμητική - Αισθητική Δερματολογία
Η κλινική δερματολογία αποτελεί κλάδο της σύγχρονης δερματολογίας, που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, των βλεννογόνων και των εξαρτημάτων αυτών δηλαδή των νυχιών, των τριχών, των σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων. Με τον όρο δερματικά νοσήματα χαρακτηρίζουμε μία μεγάλη κατηγορία παθήσεων, που μπορεί να οφείλονται σε μολύνσεις από ιούς, μικρόβια και μύκητες, σε κληρονομικά αίτια, διαταραχές ανοσοποιητικού συστήματος, ψυχολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι δερματικές παθήσεις μπορούν να εμφανιστούν τόσο σε ενήλικα άτομα όσο και σε παιδιά, ενώ η κατανομή τους στα περισσότερα νοσήματα αφορά εξίσου και τα δύο φύλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μία δερματική πάθηση μπορεί να είναι μία τυχαία πρώτη εκδήλωση ενός συστηματικού νοσήματος και να υποδηλώνει ένα σοβαρότερο πρόβλημα υγείας, καθώς το δέρμα μας είναι ο καθρέφτης της γενικότερης υγείας του οργανισμού και αντανακλά την σωστή ή όχι λειτουργία του συνόλου των  συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

Υποκατηγορίες της κλινικής δερματολογίας αποτελούν η παιδιατρική δερματολογία ή παιδοδερματολογία, η δερματική ογκολογία και η αφροδισιολογία.

Η παιδοδερματολογία ασχολείται με τα δερματικά νοσήματα της νεογνικής, βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Πολλά από τα νοσήματα των παιδιών διαφέρουν ως προς τη συχνότητα εμφάνισής τους σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς και ως προς τις εκδηλώσεις αυτών.

Κοσμητική - Αισθητική Δερματολογία

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ: 
 Η χρήση του laser  αποτελεί την πιο ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο αποτρίχωσης. Η αποτρίχωση μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες περιοχές του σώματος (πρόσωπο, στήθος, μασχάλες, χέρια, κοιλιά, μπικίνι, πόδια) τόσο για ιατρικούς λόγους (θυλακίτιδα, δασυτριχισμός-ορμονικές δ/χές, κύστη κόκκυγος κ.α) όσο και για αισθητικούς σκοπούς. Η εφαρμογή γίνεται από τη δερματολόγο.
 
ΜΕΛΑΓΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ: 
Οι σκούρες κηλίδες που εντοπίζονται στη ράχη των χεριών, στο πρόσωπο ή/και στην προστερνική χώρα (αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο, της ηλικίας και του τύπου του δέρματος) μπορούν να εξαλειφθούν ή να αποχρωματιστούν με laser ή και με κρυοπηξία ανάλογα την περίπτωση.
 
ΕΥΡΕΙΑΓΓΕΙΕΣ –ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ:
Μπορούν να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ευρειαγγείες προσώπου και άκρων ( κυρίως αυτές που έχουν κόκκινο χρώμα και διάμετρο < 4 mm). Στις μεγαλύτερες ευρειαγγείες (συνήθως χρώματος μπλε και με διάμετρο > 4mm) εφαρμόζεται ενέσιμη θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις.
 
ΟΥΛΕΣ ΑΚΜΗΣ
Πρόκειται κυρίως για ατροφικές ουλές οι οποίες δημιουργήθηκαν ως επακόλουθο βαριάς κυστικής ακμής που δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς. Σήμερα με τις δραστικές θεραπείες που διαθέτουμε για την ακμή αυτό το φαινόμενο έχει περιοριστεί. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση τους εξαρτώνται από τη βαρύτητα του προβλήματος:
Σε απλές επιφανειακές ουλές εφαρμόζουμε δερμοαπόξεση (μηχανικό peeling ) με μικροκρυστάλλους ή/και χημικά peeling
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε laser, το οποίο αφαιρεί σταδιακά τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος μέχρι εξαφανίσεως των ουλών. Ο χρόνος επούλωσης είναι σχετικά σύντομος (σε 1 εβδομάδα το αποτέλεσμα φαίνεται) αλλά μπορεί να χρειαστούν κάποιες επαναλαμβανόμενες θεραπείες ανάλογα με τη βαρύτητα και την έκταση του προβλήματος.
Σε μεμονωμένες και βαθιές ουλές μπορεί να χρησιμοποιηθούν και εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως σαν μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με αυτές που έχουν ήδη αναφερθεί.
 
ΑΝΑΝΕΩΣΗ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ (REJUVENATION) ΠΡΟΣΩΠΟΥ 
Με τον όρο αυτό εννοούμε τη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας, η οποία γίνεται πιο λαμπερή, πιο φωτεινή, με εξάλειψη των ανοικτών πόρων και των λεπτών ρυτίδων. Ανάλογα, με τη βαρύτητα του προβλήματος κάθε φορά εφαρμόζονται οι παρακάτω μέθοδοι μεμονωμένα ή και σε συνδυασμούς. 
 
Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους ή Μηχανικό πήλιγκ: Ενδείκνυται για:
Αναζωογόνηση θαμπού, ξηρού και σκληρού δέρματος
Ακμή - ανοιχτοί & κλειστοί φαγέσωρες (μαύρα στίγματα, ανοιχτοί πόροι)
Λεπτές ρυτίδες
 
Η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους είναι μια μη-επεμβατική μέθοδος που δεν προκαλεί ιδιαίτερο ερεθισμό ενώ επιτυγχάνει ανανέωση της επιδερμίδας σε βάθος. Αυτό πραγματοποιείται με μία συσκευή η οποία εκτοξεύει με πίεση πάνω στο δέρμα μικροκρυστάλλους αργιλίου (μιας χρήσεως και αποστειρωμένους ) που στη συνέχεια αναρροφώνται πάλι μέσα στο μηχάνημα και απορρίπτονται. 
 
Η εφαρμογή αυτή αντιμετωπίζει συνολικά την επιδερμίδα επειδή δρα με τους εξής διαφορετικούς τρόπους:
Απομάκρυνση νεκρών κυττάρων & μείωση του πάχους της επιδερμίδας (μέσω της δερμοαπόξεσης)
Υπεραιμία ιστών-Βελτίωση της μικροκυκλοφορίας (μέσω της αναρρόφησης δέρματος και της στιγμιαίας αύξησης της θερμοκρασίας )
Ενεργοποίηση των ινοβλαστών για παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης (σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες μέσω της αναρρόφησης δέρματος και της στιγμιαίας αύξησης της θερμοκρασίας)
 
Μετά το πέρας της διαδικασίας μπορεί να παρατηρηθεί ήπιο ερύθημα ή οίδημα που διαρκεί λίγες ώρες, δεν περιορίζει τις δραστηριότητες και δεν απαιτεί παραμονή στο σπίτι. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί κάθε 20 μέρες για όσες φορές απαιτούνται ανάλογα με την περίπτωση. 
 
Ανάπλαση προσώπου με Laser 
Σε μετρίου βαθμού φωτογήρανση ή/και πρόωρη γήρανση μπορεί να εφαρμοσθεί το μη-επεμβατικό Laser  το οποίο χωρίς να τραυματίζει την επιδερμίδα προκαλεί διέγερση των ινοβλαστών του χορίου με αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Οι συνεδρίες που απαιτούνται για να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι 4 με μεσοδιάστημα 20-30 ημερών. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα η μέθοδος αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα με δερμοαπόξεση. Δεν περιορίζει τις δραστηριότητες του ατόμου και δεν απαιτείται παραμονή στο σπίτι.
 
Fractional Laser                                                                                                     
Η εφαρμογή αυτής της θεραπείας αφορά:
Άτομα με έντονα τα σημάδια της φωτογήρανσης ή/και της πρόωρης γήρανσης (θαμπό και τραχύ δέρμα, λεπτές ρυτίδες, διατεταμένοι πόροι)
Ουλές Ακμής & Ανεμευλογιάς
 
Κατά την εφαρμογή αυτή «σαρώνεται» η επιφάνεια του δέρματος που επιθυμούμε να βελτιώσουμε και δημιουργούνται «μικροθερμικές θεραπευτικές ζώνες» που διεγείρουν έντονα τους ινοβλάστες και επιτυγχάνεται καλύτερης ποιότητας επιδερμίδα με λιγότερες ατέλειες, σημάδια και ρυτίδες. Μετά το τέλος της συνεδρίας υπάρχει ερυθρότητα και αίσθημα καύσου το οποίο αντιμετωπίζεται με ενυδατικές και καταπραϋντικές μάσκες. Σε δύο μέρες το άτομο μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητες του εφόσον καλύψει κάποια σημεία με make-up. Σε 7-10 μέρες υπάρχει πλήρης αποθεραπεία ενώ τα αποτελέσματα φαίνονται σταδιακά. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειασθεί μία ή περισσότερες επαναλήψεις σε χρονικό διάστημα 20-30 ημερών. 
 
Χημικά Peelings 
Με τον όρο χημική απολέπιση ή peeling εννοούμε την εφαρμογή ειδικών χημικών ουσιών στην επιφάνεια του δέρματος, για το κατάλληλο χρονικό διάστημα, ώστε να προκληθεί τελικά απομάκρυνση και ανανέωση της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι οξέα φρούτων (ΑΗΑs), γλυκολικό οξύ, τριχλωροξικό οξύ, ρεσορκινόλη, διάλυμα jessner κ.α. 
Τα peeling διακρίνονται σε επιφανειακά (ο ερεθισμός είναι ήπιος και το άτομο επιστρέφει σχεδόν αμέσως στις δραστηριότητες του), μέσου και μεγάλου βάθους (απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο επούλωσης και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών). 
Οι ενδείξεις των peeling είναι είτε ιατρικές (ακμή) είτε κοσμητικές (μέλασμα-δυσχρωμίες, λιπαρό δέρμα με ανοικτούς πόρους, επιφανειακές ουλές ακμής, λεπτές ρυτίδες, φωτογήρανση). Τα πρωτόκολλα θεραπείας είναι αυστηρά εξατομικευμένα. Τα peeling μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες εφαρμογές αντιγήρανσης.
 
ΕΝΕΣΙΜΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ
 
BOTOX 
Το BOTOX είναι το εμπορικό όνομα της επεξεργασμένης πρωτεΐνης που ονομάζεται Βοτουλινική Τοξίνη Α. Η ουσία αυτή έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος στις νευρομυϊκές συνάψεις με αποτέλεσμα να χαλαρώνει, προσωρινά, τους μύες στους οποίους εφαρμόζεται. Αρχικά, εφαρμόστηκε, πριν περίπου 60 χρόνια, σε ειδικότητες της Ιατρικής όπως η Νευρολογία (Ραιβόκρανο) και η Οφθαλμολογία (βλεφαρόσπασμος) σε μεγάλες, σχετικά, δόσεις. 
Εδώ και μια 10ετία το BOTOX εφαρμόζεται στην αισθητική δερματολογία για την χαλάρωση των μυών του προσώπου οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις ρυτίδες έκφρασης. Εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα σημεία όπως είναι το μεσόφρυο, το μέτωπο και η πλάγια επιφάνεια των ματιών (πόδι της χήνας) με πολύ λεπτή βελόνα και σε μικρές δόσεις. Το τελευταίο διάστημα η εφαρμογή του botox έχει επεκταθεί και άλλες περιοχές του προσώπου και του λαιμού. Έτσι, μπορεί να εφαρμοστεί πλέον στις κάθετες πτυχές του λαιμού (μυώδες πλάτυσμα), στις περιστοματικές ρυτίδες (ρυτίδες καπνιστού, στη γωνία της κάτω γνάθου (νεφερτίτη) καθώς και στις πλάγιες ρυτίδες του ντεκολτέ. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι περίπου 20’. Ανάλογα με την ηλικία του ατόμου επιτυγχάνουμε είτε την αποφυγή σχηματισμού ρυτίδων εάν αυτές δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί είτε τη σταδιακή μείωση του βάθους τους. Το αποτέλεσμα διαρκεί από 4-6 μήνες ανάλογα με το άτομο και ποτέ δεν προκαλείται μόνιμη αδρανοποίηση ή βλάβη στο μυ. Η έγχυση του botox αποτελεί ιατρική πράξη και πραγματοποιείται μόνο από το δερματολόγο από τον οποίο δίνονται και οι κατάλληλες οδηγίες.
 
ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΜΑ ΡΥΤΙΔΩΝ
Το υαλουρονικό οξύ είναι μία ουσία η οποία υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα μας και έχει την ιδιότητα να προσροφά μεγάλες ποσότητες νερού. Με τον τρόπο αυτό διατηρεί ενυδατωμένο το δέρμα και δίνει τον όγκο που χρειάζεται στο πρόσωπο. Με την πάροδο του χρόνου η ικανότητα του δέρματος να παράγει υαλουρονικό οξύ μειώνεται και σαν αποτέλεσμα αυτής της απώλειας εμφανίζονται βαθιές ρυτίδες κυρίως στις ρινοπαρειακές αύλακες (περιοχή μεταξύ μύτης και χειλιών), στην περιοχή πάνω από το άνω χείλος - «ρυτίδες καπνιστού» καθώς και κάτω από το κάτω χείλος – «ρυτίδες πικρίας». Σε άτομα που είναι πολύ εκφραστικά, βαθιές ρυτίδες μπορεί να σχηματιστούν ανάμεσα στα φρύδια (μεσόφρυο) αλλά και δίπλα στα μάτια (πόδι χήνας). 
Το υαλουρονικό οξύ παράγεται πλέον συνθετικά και είναι απόλυτα ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί ως ενέσιμο υλικό (εμφύτευμα) για το «γέμισμα» και την εξάλειψη αυτών των ρυτίδων. Επίσης, όταν χρειάζεται, χρησιμοποιείται για το περίγραμμα των χειλέων ή για να τους προσδώσει λίγο περισσότερο όγκο. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-30΄είναι σχετικά ανώδυνη και το αποτέλεσμα παραμένει ικανοποιητικό για 9-12 μήνες.
 
ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ (ΥΑΟ) 
Ενδείξεις μεσοθεραπείας με ΥΑΟ:
Γηρασμένο & φωτογηρασμένο δέρμα
Αφυδατωμένο δέρμα
 
Η μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να παράγει υαλουρονικό οξύ με την πάροδο του χρόνου έχει σαν αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και η υφή της επιδερμίδας που δείχνει πλέον αφυδατωμένη, θαμπή και εμφανίζει λεπτές ρυτίδες. 
Το συνθετικό υαλουρονικό οξύ με το κατάλληλο μοριακό βάρος μπορεί να εγχυθεί στο χόριο του δέρματος (Μεσοθεραπεία) σε μικρές ποσότητες ώστε να αυξηθεί η ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί νερό. Έτσι, το δέρμα γίνεται ελαστικότερο, λαμπερό και νεανικό. Η μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται στο πρόσωπο αλλά και σε περιοχές όπως ο λαιμός, το ντεκολτέ, και η ράχη των χεριών. Συνίσταται σε πολλά επιφανειακά, ανώδυνα «τσιμπηματάκια» και η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί ορισμένες φορές. Αμέσως μετά τη θεραπεία μπορεί να εμφανιστεί ήπιο ερύθημα και οίδημα στην περιοχή που όμως υποχωρεί σε 24 ώρες.
 
ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ 
Το botox και το υαλουρονικό οξύ μπορούν να συνδυαστούν και να εφαρμοστούν στο ίδιο άτομο αντιμετωπίζοντας ολοκληρωμένα την αντιγήρανση του προσώπου. Η εφαρμογή και ο ρόλος του ενός υλικού δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο του άλλου. 
Έτσι, το botox χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση κυρίως των ρυτίδων του επάνω μέρους του προσώπου (μεσόφρυο, μέτωπο, πόδι χήνας) χαλαρώνοντας τους μύες που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτές. Από την άλλη μεριά τα υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται στις βαθιές ρυτίδες, κυρίως, του κάτω μισού του προσώπου (ρινοπαρειακές, ρυτίδες πικρίας, καπνιστού), στη βελτίωση του περιγράμματος και την αύξηση του όγκου των χειλιών καθώς και στην αναπλήρωση του όγκου του προσώπου που χάνεται με την πάροδο της ηλικίας. 
Βεβαίως, υπάρχουν πλέον και περιπτώσεις που το botox εφαρμόζεται στο κάτω μέρος του προσώπου (ρυτίδες καπνιστού, πλάγιες πτυχές του λαιμού-μυώδες πλάτυσμα, γωνία κάτω γνάθου-νεφερτίτη, πλάγιες ρυτίδες ντεκολτέ). Επίσης, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συνδυασμό με το botox, σε βαθιές ρυτίδες του μεσόφρυου και του «ποδιού της χήνας». Στην τελευταία περίπτωση, ο συνδυασμός αυτός αυξάνει τη διάρκεια δράσης του υαλουρονικού οξέος γιατί περιορίζεται η μυϊκή κίνηση λόγω της δράσης του botox.
 
ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ 
Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την πλειονότητα του γυναικείου πληθυσμού. Στα πρώτα στάδια το δέρμα έχει την όψη φλοιού πορτοκαλιού, ενώ σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν εξογκώματα και βαθουλώματα. Είναι πολυπαραγοντικό νόσημα, αλλά για τη εμφάνιση του έχουν ενοχοποιηθεί κυρίως οι γεννητικές ορμόνες (οιστρογόνα), η κακή φλεβική και λεμφική κυκλοφορία, οι κακές διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής.
Ανάλογα με τη βαρύτητα της υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης. Η λιποαναρρόφηση είναι η θεραπεία εκλογής σε βαριές καταστάσεις ενώ πολύ βοηθητικές είναι και οι ραδιοσυχνότητες. Παρ’ όλα αυτά η ενέσιμη λιποδιάλυση (μεσοθεραπεία) είναι μία ασφαλής και ανώδυνη εναλλακτική λύση, η οποία πραγματοποιείται χωρίς τομές στο δέρμα ενώ δεν απαιτείται περίοδος ανάρρωσης και αποχής από τις δραστηριότητες.
Η διαδικασία συνίσταται σε έγχυση λιποδιαλυτικών ουσιών (λεκιθίνη, καρνιτίνη κ.α) με πολύ λεπτές βελόνες (ινσουλίνης) στην περιοχή όπου είναι συσσωρευμένο το λίπος και στη συνέχεια απομάκρυνση τους με τη λεμφική οδό. Φυσικά, για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζονται κάποιες επαναλήψεις και συνδυασμό με καθημερινή ήπια άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και σωστή διατροφή.